Penge

Når man laver et budget, findes der ikke noget værre end at skulle bestemme sig for hvor mange penge, man vil sætte af til uforudsete udgifter. Det er den eneste kategori, der virkelig kan være svær at regne ud. Det siger jo sig selv, at man ikke bare kan se på statistikker eller sine tidligere regninger for at finde ud af, hvor meget man fremover skal sætte af til den slags udgifter, der bare dukker op uden varsel. Uforudsete udgifter er altså det første, man bør ser på at undgå, når man laver et budget. Der er en lang række ting, der kan være skyld i uforudsete udgifter, men det er faktisk kun et par af dem, der virkelig løber op i store beløb. Det vil altså sige, at hvis du får styr på de største syndere, kan du få meget bedre styr på din økonomi. Uvished er en stor kilde til stress for mange mennesker, så der er altså mere end bare økonomiske fordele at hente, hvis du kan undgå uforudsete udgifter.

En af de primære kilder til uforudsete udgifter er bilen. Der er så meget ting, der kan gå galt med en bil, hvor alt nærmest kan og på et eller andet tidspunkt vil gå i stykker. Det er ikke bare noget, der sker pludseligt – det er typisk også virkelig dyrt på enten den ene eller den anden måde. Hvis selve reparationen ikke er dyr, så er uheldet nok ude på et tidspunkt, hvor du virkelig har brug for bilen. Det er for eksempel ikke sjovt at skulle ringe efter en taxi, når man skal til jobsamtale og ens bil ikke vil starte. Du kan langt hen ad vejen slippe for de uforudsete udgifter til bilen, hvis du i stedet for at eje en bil bare leaser den. Du kan endda få råd til Mercedes privatleasing, hvis du flytter de fleste af pengene i budgettet fra uforudsete udgifter til transport.

Det er dog ikke bare bilen, der er skyld i uforudsete udgifter. Det kan være du bliver syg, men ud over at blive medlem af Sygeforsikring Danmark, kan du ikke gøre så meget ved dét. Dit hus er til gengæld noget, der ligesom bilen koster mange penge og er dyr at vedligeholde. Til bilen kan du komme af med penge til reparation af stenslag, mens det tilsvarende i huset kunne være, at dine termoruder punkterer. Igen er den nemmeste og for de fleste bedste måde at undgå de uforudsete udgifter helt at flytte ansvaret for vedligeholdelse og reparation til en anden person eller virksomhed. Det vil altså sige, at du i stedet for at eje huset bare lejer det af en, der i kontrakten står som den ansvarlige for de mest uforudsigelige former for vedligeholdelse og så videre.