Team

Vi lever i en tid, med en hidtil uset Disruption af kulturer, liv og virksomheder bragt på banen af de  moderne teknologier. Da jeg var en lille dreng, lyttede jeg til historier under måneskinnet, i den lille nigerianske landsby jeg voksede op i. De ældste fortalte historier om retfærdighed, mod, ære og menneskelighed. Der var ingen mobiltelefon, og der var ingen andre ting der kunne distrahere mig eller de andre børn, fra det der blev fortalt. Livet foregik efter et forudsigeligt mønster, især om aftenen, hvor drenge og piger ser frem til at lege under under måneskinnet, og modtage moralsk uddannelse omhyggeligt indpakket i de historier, de ældste fortalte.

Når vi tog på kilometerlange ture, for at hente vand og brænde til familiens madlavning, nød vi sangene fra de lykkelige fugle. Vi elskede blomsterne og de blide vinde, som kom ud fra regnskovene. Det var et liv med stor ro, og vi har aldrig haft et mord i landsbyen. Grundet normer og traditioner må fiskene i vores å ikke fiskes. De blev bevaret, og nogle gange legede vi børn med dem.

Da det var tid til skole, fortsatte landsbyens tradition for broderskab. De ældste har kortlagt områder i landsbyen, hvor folk kan gå og plante frugttræer, så enhver landsbybygger kunne gå derhen at spise, når de var sultne. Det var forbudt at sælge noget fra disse områder, fordi det var designet til at være en ”strategisk fødevarereserve”. Det virkede; selv plantede jeg et appelsintræ, og min bedste ven gav landsbyen et palmetræ med kokosnødder.

Men det var dengang. Mange ting har siden ændret sig, ikke bare i min landsby, men rundt om i hele verden. Teknologi forstyrrer alle aspekter af menneskets eksistens, og vores livsstil har ændret sig dramatisk. Brancher går nedenom og hjem, og nye dukket op i vores leksikoner, som konstant udvikler sig for at imødekomme nye teknologiske udviklinger.

Vores mad er blevet en opgave for professionelle, og mødre behøver ikke længere at vide, hvordan man laver mad. Teknologi og globalisering har allerede ændret rigtigt mange familietraditioner.

Som dreng hørte jeg om professionelle maskinskrivere. Det var specielt uddannede folk, der kunne skrive på skrivemaskiner med fantastisk hastighed. Der er få af dem i dag.

Mange af disse erhverv findes ikke rigtigt længere. Teknologien gør det bedre. Med computere er det ikke længere så stor en udfordring at skrive hurtigt, da det ikke koster noget at redigere og slette, når du bruger tekstbehandlingsprogrammer. Sammenlign det med at slette og ændre i et dokument skrevet på en skrivemaskine – der er helt klart tale om en innovation man kan sætte pris på! En enkelt fejl på siden kunne gøre hele dokumentet ubrugeligt.

Disruption er altså fantastisk, fordi den bringer vores samfund fremad, og giver os ny og bedre muligheder. Vi skal dog være opmærksomme på de udfordringer det giver i forbindelse med eksempelvis karriereplanlægning. Er det fornuftigt at forfølge en bestemt karriere, hvis man tager i betragtning, hvordan teknologien kan ændre på det område i fremtiden? Hvordan kan software eksempelvis påvirke journalistik i fremtiden? Hvordan påvirker teknologien forældre, når den i stigende grad trækker vores opmærksomhed væk fra familien?