Vin

Alkohol er en stor del af den danske kultur, og der findes nærmest ikke den sociale sammenkomst der ikke har en eller anden form for alkohol på bordet. Det skulle da lige være børnefødselsdage – men selv her, har de fleste forældre lyst til at tage et glas vin eller en enkelt øl for at kunne slappe lidt af igennem hele arrangementet. Den traditionelle danske form for social alkohol er jo nok øl, men vin vinder mere og mere frem i Danmark i disse dage. Vi kender allesammen nogen, hvis det da ikke er os selv, der lige tager et glas vin om aftenen for at slappe ekstra godt af efter en lang dag. Men hvis du tænker tilbage på dine unge dage, med byturer og vile privatfester, så var det ikke rigtigt vinene der var i fokus, var det vel?

De fleste menneskers holdning til vin ændrer sig nemlig efterhånden som de bliver ældre. Når vi først begynder at drikke alkohol som unge, har vi primært været vant til at drikke søde sager. Som børn drikkes der primært sodavand, saftevand eller juice til sociale sammenkomster. Når disse ting så udskifted med alkohol i de sene teenage-år, så er der generelt en tendens til at foretrække den samme sødme. Det forklarer hvorfor de meget sodavands-agtige former for alkohol, som Smirnoff Ice og Breezer, formåede at slå så hårdt igennem herhjemme. Det lettede overgangen fra “børnedrikke” til “voksendrikke” – det smagte som sodavand, men gav stadig effekten fra alkohol. Vi skal huske på, at børn i den alder typisk ikke drikker kaffe eller andre bitre drikke, og smagen af øl, vin og ren spiritus derfor kan virke ganske afskrækkende.

Dernæst begynder folk typisk at skifte over til øl. Det er der to grunde til. For det første, så er der en association imellem de søde drikke og barndommen – og i teenage-årene arbejder man aktivt på at tydeliggøre det skel. Man vil gerne vise både sig selv og sin omverden, at man er blevet voksen nu. Den anden grund er den kultureelle – i Danmark drikker man øl. Det hænger på den måde også sammen: de unge ser, at de voksne drikker øl grundet den kulturelle historie, og det at drikke øl hænger derfor sammen med at “træde ind i de voknses rækker”.

En gang imellem er der nogen der tager en flaske vin med til ungdomsfesterne, og der er da også nogle få der har smag for det. Det er dog de færreste unge der foretrækker vin over noget andet, til de typiske sociale sammenkomster. Til både fester og familie-arrangementer har jeg selv oplevet unge mennesker blande deres Rosé vin op med cola – for en vinelsker skærer det i hjertet, men for de unge handler det bare om at få alkoholen indenbords uden at skulle tænke på smagen. Det er som om at øl er for “voksne” mens vin er for “gamle” mennesker, og de unge vil gerne kunne kalde sig voksne, men har ikke lyst til at være gamle.

Med tiden begynder vi så at få øjnene op for andre ting i de alkoholiske drikke end den effekt, det har på os, at drikke dem. De billige øl der er hentet på den anden side af grænsen bliver langsomt udskiftet med øl af bedre kvalitet, og senere special-øl. Det er her vi begynder at få øjnene op for vin – fordi vin har så mange muligheder og tilbyder forskellige smagsoplevelser. Det går også op for os, at selv “gamle” mennesker stadig er unge af sind, så det er på ingen måde farligt at bevæge os i den retning. Vin er altså noget der har mange flere aspekter vi kan nyde – det tager os bare et stykke tid at komme til den opdagelse.