Når det kommer til biler, så er der en nærmest endeløs debat omkring, hvorvidt det giver bedst mening at købe en ny eller en brugt bil. Der er stærke følelser, og diverse gennemtænkte argumenter, på begge sider. Men uanset hvor længe man studerer de to sider, så kommer man ikke rigtigt frem til en endegyldig konklusion. Hvis det var så nemt, så ville man jo bare kunne opsætte argumenterne strategisk overfor hinanden, og så skrive en konklusion, som alle ville være enige om var den logisk set rigtige. Men det kan man ikke – for det rette valg er ikke en objektiv sandhed, men en subjektiv præference. For nogle mennesker giver det bedst mening at kæbe en brugt bil, mens det for andre mennesker giver bedst mening at købe en ny bil.

Men bare fordi, der ikke er en objektiv sandhed, betyder det ikke, at du bare kan følge din mavefornemmelse. Det rette valg for dig er ikke bare en smagssag: det er produkt af dine omstændigheder og behov. Det der umiddelbart føles rigtigt er ikke nødvendigvis det rette valg for dig: vores følelser farves nemlig af mange ting.

Det er eksempelvis udbredt her i Danmark, og specielt i det Jyske, at se nye biler som værende spild af penge. Bilens værdi falder drastisk så snart du kører den ud fra bilforhandlerens parkeringsplads: derfor må det være spild af penge, i forhold til bare at købe bilen brugt. Det er en udbredt måde at tænke på, og det er noget folk ikke skyr fra at sige højt. Det er derfor også en tilgang der smitter af på den måde vi selv tænker over situationen på: vi har ikke lyst til at blive snydt eller betale overpris for noget. Så mange mennesker mavefornemmelse peger dem i retning af at købe en brugt bil. Nogle gange er det det rette valg: men for nogle mennesker ville prisen på en ny bil faktisk være godt givet ud.

Der er mange faktorer der spiller ind i, hvad der er den subjektivt korrekte beslutning. En god tommelfingerregel er dog at kigge på den samlede pris for købet af en bil. Hvis du eksempelvis overvejer at købe en Kia Ceed, så er den samlede pris selve købsprisen plus tid, og penge, du bruger i købsprocessen.

Hvis du køber en brugt Kia, så er du ofte nødt til at besøge flere forskellige bilforhandlere, for at danne dig et fornuftigt overblik over mulighederne. Derefter skal du gennemlæse bilernes reparations-historik, slå stelnummeret op, og alle de andre ting man bør gøre, hvis man ikke har lyst til at gamble i forbindelse med købet af en brugt bil. Det er noget der tager tid: tid der kan spares, hvis du køber en ny Kia Ceed i stedet for.

For at finde ud af, hvad der giver mest mening for dig, skal du altså lave et overslag på hvor meget tid det vil tage dig at købe en brugt bil, og så regne det om til kroner og øre. Mange mennesker vælger at bruge deres grundløn i denne udregning: hvis du tjener 200 kr. i timen på dit arbejde, og det vil tage dig 10 timer at købe en brugt bil, så skal du lægge 2000 kr. til salgsprisen for at få den samlede pris. Hvis det stadig er billigere end at købe en ny bil, så giver det mening at købe bilen brugt. Hvis ikke, så er det nok en god idé at købe bilen fra ny i stedet for.