Mange mennesker tænker ikke over, at de har et valg, når de køber en bil de skal bruge til at transportere sig selv og/eller familien rundt. De antager, at siden de normalt køber nye sko og nyt undertøj, så må en bil også være noget, der skal købes fra ny. I vores samfund er det sådan, at hvis du ikke har nok penge spare op til at købe noget nu, så er der altid masser af tilbud om lån og kredit der lader dig købe en bil eller et hus alligevel. Er det den rigtige vej at gå?

Forestil dig at du ejede en Mercedes i 2016, solgte den i år for 80.000 kr. Du bruger så disse penge på at betale forskuddet på en ny bil til 320.000 kr. Det betyder, at du skal finansiere 160.000 kr. Det nuværende nationale gennemsnit for et billån er 5,75 procent, og statistikker oplyser os om, at det gennemsnitlige billån betales tilbage over en periode på mere end fire år. Lad os sige, at du betaler tilbage på bilen i seks år. Din månedlige betaling vil være omkring 2700 kr. om måneden. Seks år senere ville du have betalt 194.400 kr for din bil, og du vil kun kunne sælge den igen for omkring 80.000 kr – og det er hvis du har taget dig meget godt af bilen og er i stand til at forhandle dig til den pris, når du videresælger den. Det betyder at du på de seks år skal ingen ulykker skal have haft, ikke har spist eller dukket i bilen, og fået olien skiftet samt sørget for anden vedligeholdelse holdt kilometertælleren lavere end gennemsnittet. Med andre ord skal du have været ret heldig og meget opmærksom på at tage vare på din bil, hvis du vil have en god videresalgsværdi seks år efter du har købt bilen.

Prøv nu i stedet at forestille dig, at du beholdt din Mercedes, eller købte en brugt Mercedes for de 80.000 kr. Du har ingen afbetalinger på bilen, så hvis du bliver afskediget fra dit job eller har andre midlertidige økonomiske tilbageslag, er der ingen stress over om bilen bliver taget fra dig eller du ender ud med uoverskuelig gæld. Det er selvfølgelig en Brugt bil, så du har måske brug for lidt ekstra til reparationer: lad os sige 500 kr. om måneden. Du har stadig brug for at få olien skifet og få udført regelmæssig vedligeholdelse af bilen, ligesom på den nye bil, men du behøver ikke at svede over et par kaffepletter på betrækket eller ridser og slag på malingen, da du ved, at din brugte bil holder værdien betydeligt bedre, når du engang vælger at sælge den. Hvordan ser det ud efter seks år, hvis du investerer de ekstra 2.200 kr om måneden du har i forhold til den nye bil, i bredviftet aktie-investering med minimal risiko og blot 1% månedligt afkast? Du vil have 100.000 kr. i besparelser. Det er rigeligt med penge til at gå ud og finde en nyere og bedre bil.

Så hvad gør den kloge forbruger? Hvilket af de to ovennævnte tilfælde bringer dig på vej til altid at kunne købe nye hyggelige biler? Hvis du bare en enkelt gang eller to undlader at låne penge til at købe en ny bil, kan du faktisk spare penge nok op til at købe en ny bil kontant, hvis det er det du ønsker.