Messe

Som en mand der har været professionelt involveret i messer i mere end 20 år, har jeg mødt alle mulige former for deltagere og arrangører. Jeg har også været ude på et utal af arbejdspladser, skoler og institutioner for at fortælle om de forskellige messer, og forsøge at overbevise folk om at tage til dem. Det er ikke noget jeg gør for økonomisk vindings skyld: min løn er den samme, uanset hvor mange der dukker op. Nej, jeg gør det fordi jeg gang på gang har set hvor meget værdi der skabes på disse messer. Når mennesker møder hinanden, og finder ud af at de kan bidrage til hinandens liv personligt eller professionelt, så er det et magisk øjeblik. Det er en af de letteste og hurtigste måder at skabe værdi på, og så er det sjovt modsat det hårde ”almindelige” arbejde.

Hver gang jeg er ude at tale om en messe, så er der altid nogle mennesker der siger, at messer ikke er noget for dem. Den typiske person der kommer med sådan en påstand, er den generte type. Når jeg spørger ind til, om de ikke er interesserede og nysgerrige omkring det der præsenteres på messen, så fortæller de dog, at det godt nok er tilfældet. De er utroligt nysgerrige, men de er bange for at deres generthed vil betyde, at de ikke vil få noget ud af messen.

Men tro mig, det er absolut ikke tilfældet! Genert nysgerrighed er skam helt okay ude på en messe, og det er faktisk mere almindeligt end du måske lige går og tror. Selv de mennesker der har en stand på messen, og er gejlet op i pænt tøj og omringet af messeudstyr kan være generte. Forskellen er, at de ikke lader deres generthed holde dem tilbage. Det kræver at man tager en dyb indånding, og vælger at kaste sig ud i det, selvom man ikke føler sig helt tryg ved situationen. Når man først er derude, så hjælper det at vide, at alle andre også er lidt nervøse: specielt hvis det er deres første gang på en messe.

Stort set alt frygt der findes, bunder ud i en frygt for det ukendte. Den bedste måde at komme ud over denne frygt på er altså at gøre det ukendte til noget man kender. Første gang du er på en messe, er alt nyt for dig. Du ved ikke helt hvordan sådan noget plejer at foregå, og du har ikke erfaring med at tale med de folk der står ved messestandende. Men pres dig selv: tro mig, folk bider ikke, og de er ganske søde og forstående. De er faktisk utroligt glade for folk der har en form for genert nysgerrighed: de plejer nemlig at være dem der har mest at byde på, og de er ikke så arrogante som nogle af de andre typer gæster på en messe godt kan ske at være.