Fugt i hus

Det har været en lang og våd vinter, som kan give anledning til masser af fugt og snavs i og omkring dit hus. Foråret står for døren og det er derfor nu, du skal begynde at kigge på om der er nogle ting, som har taget skade, eller trænger til at blive udskiftet til næste år. Vi giver dig her fire gode råd til at undgå fugt i hjemmet.

 

Giv dit hjem det rette tøj på

Isolering handler om at give dit hjem det rette miljø til at trives i alt slags vind og vejr, ligesom når vi tager tøj på og skal udenfor. Isolering er derfor uhyre vigtig for hele dit husfundament og vedligeholdelsen heraf. Har dit hus en dårlig isolering, kan det ses ved kondensvand, fugt op af væggene, skimmelsvamp og en meget høj varmeregning. Er du i tvivl om dit hus har den rette tætning kan du kontakte en byggesagkyndig, der kan kigge dit hus igennem.

 

Luft ud, luft ud, luft ud

Foråret og forhåbentlig sommeren er på vej. Det betyder højere lufttemperatur og dermed mere fugt i luften. Denne fugt sætter sig i dine møbler, dine vægge og dit tøj. Samtidig har man naturligvis en større tendens til at svede om sommeren, hvilket også afgiver fugt. Husk derfor at få luftet ekstra godt ud, og gerne gennemtræk, så det giver en større luftcirkulation i hjemmet

 

Husk dine tagrender

Efter et langt efterår og en lang vinter, er det en god idé at tjekke dine tagrender igennem for skidt og pus. En stoppet tagrande kan give fugt i huset og kan i værste tilfælde give skimmelsvamp. Husk derfor at rense din tagrende mindst én gang om året. Denne letteste måde at gøre det på, er at fjerne alt skidtet med dine hænder og bruge noget skarpt, samt vand, til at løsne det indgroede skidt med. Der kan sidde grene og andet i røret ned, husk derfor også at tjekke røret, så vandet kan løbe igennem.

 

Tjek dine vinduer igennem

Gamle eller beskadigede vinduer, kan være med til at give ekstra fugt, når varm og kold vind mødes. Hvis dine vinduer ikke isolerer nok, er de derfor ekstra kolde. Når den varme luft indefra rummet møder den kolde luft på vinduet, bliver der skabt kondensvand. Når kondensvand opstår, kan bakterier fra skimmelsvamp begynde at vokse. Husk derfor altid at luft ud, eller tør vandet væk. Overvej også om det er på tide at få udskiftet de gamle vinduer. Dog kan nye, moderne vinduer også give kondensvand, hvis luftfugtigheden bliver høj indenfor.

 

Hvis uheldet er ude

Fugt i hjemmet kan give store problemer med skimmelsvamp og kan måske endda give et ødelagt fundament. Vær derfor opmærksom på de små tegn, såsom kondensvand og måske begyndende pletter på gulv og loft. Er uheldet ude, kan du bruge klorin eller rodalon til at skrubbe på de steder, hvor du oplever skimmelsvamp. Gør ordentlig rent efter, så du fjerner alle rødderne, så svampen ikke kommer igen.