Vinkælder

Hvis vi kigger på historien, er vin igennem tiden blevet brugt til mange formål. Fra at blive brugt i gamle religiøse ceremonier fra mange kulturer og regioner, til at blive anvendt som ren nydelse for sin smag og lette alkohol-effekt. I dag bruges den som en vigtig drik, der ledsager og forbedrer en bred vifte af retter fra Europa og middelhavet. Selv desserter har vi formået at forbedre, ved hjælp af Rosevin og diverse dessertvine.

Men selvom vinens kvalitet kan forbedres i takt med, at den ældes, kan den også hurtigt forringes, hvis den opbevares under utilstrækkelige forhold. Derfor er det vigtigt, at opbevare vin korrekt, for at maksimere dens levetid og smag, og dermed nå sit fulde potentiale.

Historisk set har vinhandlere været opmærksomme på opbevaring af vin siden midten af det 20. århundrede, og et stigende antal forbrugere er begyndt at have vinkældre lignende opsætninger derhjemme, så de selv kan opbevare deres vin så ideelt som muligt.

En vinkælder er et rum, det kan være et værelse eller i nogle tilfælde en reel underjordisk kælder, der er designet specielt til at opbevare og beskytte alle typer vin. Det er den mest ideelle måde, at opbevare alle typer vine på. Ikke bare giver en vinkælder dig den fordel, at du har en ryddelig og sikker opbevaringsplads, med et elegant og stilfuldt design, den kan også give dig mulighed for at nyde vin ved den perfekte temperatur, og med den perfekte smag. Nogle mennesker indretter endda deres vinkælder med en lækker Hay lænestol eller lignende, så de kan nyde et glas vin mens de er omringet af deres samling. Når vine bliver opbevaret korrekt, kan de ikke bare holde længe på kvaliteten, men faktisk forbedre aroma, smag og kompleksitet, efterhånden som de bliver ældre.

En god vinkælder er designet til, at beskytte vinen, mod de tre sædvanlige fjender, der har den mest direkte indflydelse på vinens tilstand: stærkt direkte lys, for lav fugtighed og for høje temperaturer. Derudover kan den også beskytte mod eventuelle dramatiske udsving i temperatur eller fugtighed, hvilket kan forårsage skade på vinen meget hurtigt. Lav luftfugtighed kan tørre korken ud over tid, så ilt kan komme ind i flasken, hvor det reducerer vinens kvalitet eller muligvis forårsager, at vinen  helt bliver ødelagt. Derfor kræves der en vis luftfugtighed, for at holde vine med korkpropper fra at tørre ud. På den anden side, kan overdreven fugtighed også udgøre en risiko for at beskadige vinenes etiketter, hvilket kan hindre identifikation og skade videresalgsværdien af vinen.

Vin er også meget følsom overfor ændringer i temperaturen. Eksponering for høje temperatur, over 25 ° C, i længere perioder, kan forårsage, at vine bliver ødelagte eller ”kogte”, og udvikler smagsstoffer, der smager underligt eller direkte dårligt. Hvis de derimod udsættes for for kolde temperaturer, kan vinen fryse og udvide sig, hvilket kan resultere i, at korken bliver skubbet ud, og tillade mere ilt at komme i kontakt med vinen. Dramatiske temperatursvingninger kan komme fra noget så simpelt, som gentagne gange at flytte vinen fra et varmt rum til et køligt køleskab, og det kan ligeledes forårsage uønskede kemiske reaktioner i vinen, der kan gå ud over smagen.